Interesse?

Wenst u meer nieuws, basisinformatie en sectorinformatie over arbeidsrecht, socialezekerheidsrecht en loonfiscaliteit?Coronavirus COVID-19: Exitregels vanaf 18 mei

Nieuws - 18/05/2020
-
Auteur(s): 
Carine Govaert


Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter de Crem heeft de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad van woensdag in een ministerieel besluit gegoten, dat op 18 mei in werking treedt. Daarin worden de maatregelen tegen het coronavirus opnieuw versoepeld en gaan we over naar fase 2B. Fase 3 volgt normaal gezien op 8 juni 2020.

Bijna alle ondernemingen open

Op 18 mei mogen bijna alle bedrijven weer aan de slag. Met respect voor de veiligheidsmaatregelen. Het lijstje met uitzonderingen krimpt verder naar 4. Moeten nog eventjes dicht blijven:
de massagesalons
de welnesscentra (ook sauna’s)
de fitnesscentra, en
de casino’s, speelautomatenhallen en wedkantoren.
Voor schoonheidssalons, niet-medische pedicurezaken, nagelsalons, kapperszaken, barbiers en tatoeage- en piercingssalons legt het ministerieel besluit specifieke veiligheidsmaatregelen op.

Naar de markt

De gemeenten kunnen de dagelijkse, wekelijkse en 2-wekelijkse markten (niet: jaarmarkten) opnieuw toelaten. Onder voorwaarden. Eén van die voorwaarden is dat er maar 50 kramen mogen opgesteld worden. De marktkramers en hun personeel moeten bovendien een mondmasker dragen of hun neus en mond op een andere manier bedekken. Brocante- en rommelmarkten zijn nog niet toegelaten. Eten en drinken ter plaatse is verboden.

Cultuur, toerisme en horeca

De inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, recreatieve, toeristische, sportieve of horecasector blijven gesloten. De uitzonderingen voor de hotels en de buitensporten zonder fysiek contact blijven bestaan. Maar er komen uitzonderingen bij voor:
de culturele bezienswaardigheden – musea, historische huizen en monumenten, kastelen en citadellen – en bibliotheken, en
natuurbezienswaardigheden – tuinen, natuurparken en natuurreservaten, dierentuinen en dierenparken.
Ook hier kan dat alleen onder voorwaarden, met als belangrijkste voorwaarde dat er vooraf gereserveerd moet worden.

Geen mondkapje voor de chauffeur

Reizigers vanaf 12 jaar moeten een mondmasker of aanverwante dragen aan de haltes, in de stations, op de perrons en op het openbaar vervoer. Maar die verplichting geldt niet meer voor de conducteurs (het ‘rijdend personeel’) die goed afgesloten zitten in een cabine. Op de cabine moet dan wel een sticker of affiche kleven die uitlegt waarom de conducteur geen mondmasker hoeft te dragen en de passagier wél.

Plechtigheden en buitensporten

Samenscholingen blijven verboden, maar de uitzondering voor de huwelijken en de begrafenissen wordt een beetje meer versoepeld. Daar mogen vanaf nu 30 personen samen komen, in plaats van 10.
Regelmatige trainingen en lessen in de buitenlucht zonder fysieke contacten kunnen weer – in georganiseerd verband (club of vereniging), in aanwezigheid van een trainer of meerderjarige toezichter, en met maximum 20 personen.
Paardrijden mag vanaf nu met 3 ruiters samen (i.p.v. 2), maar nog altijd alleen maar ‘met het oog op het welzijn van het dier’.
Voor de erediensten verandert er voorlopig niets.

Op immo-jacht

‘Personen zijn ertoe gehouden thuis te blijven’. Die regel is niet veranderd.
Er is alleen één uitzondering bij gekomen: ‘verplaatsingen uitvoeren in het kader van de verkoop of het verhuren van onroerende goederen’, wordt nu ook beschouwd als een noodzakelijke verplaatsing, die toegelaten is.
De regel van vier, die vorige week werd ingevoerd, wijzigt niet. Al blijkt uit de FAQ’s van het Nationaal Crisiscentrum dat jonge grootouders zonder risico wél weer op de kleinkinderen mogen passen.

Onderwijs

Na een dagje proefdraaien op vrijdag 15 mei, mogen de scholen van het lager en het secundair onderwijs weer hun deuren openen. Het ministerieel besluit zegt niet dat het hier alleen om het 1e, 2e en 6e leerjaar van het lager onderwijs gaat, en om het 6e en eventueel 7e jaar van het secundair onderwijs – want dat is een bevoegdheid van de gemeenschappen.

Vanaf 18 mei

De nieuwe exitregels gelden vanaf 18 mei en blijven van toepassing tot en met 7 juni. Op 8 juni start normaal gezien fase 3, met nog meer versoepelingen op de lockdown-regels.
Maar nu al staat vast dat het verbod op de niet-essentiële reizen van kracht blijft tot en met 8 juni 2020 – op vraag van de Europese Unie –, dat beroeps- en amateursportwedstrijden geannuleerd zijn tot en met 31 juli, en dat er tot en met 30 juni 2020 geen culturele, maatschappelijke, feestelijke, folkloristische, (andere) sportieve, toeristische of recreatieve evenmenten mogen plaatsvinden.

Extra informatie: MB van 23 maart 2020.