Interesse?

Wenst u meer nieuws, basisinformatie en sectorinformatie over arbeidsrecht, socialezekerheidsrecht en loonfiscaliteit?


NAR past lijst aan van producten en diensten die met ecocheques kunnen betaald worden

Nieuws - 12/03/2021
-
Auteur(s): 
Droits Quotidiens Legal Design


De Nationale Arbeidsraad (NAR) heeft de lijst van producten en diensten die met ecocheques kunnen betaald worden, aangepast en uitgebreid. Daarmee speelt de NAR in op enkele evoluties in de wereld van duurzame consumptie en productie.
Nieuwe schaal voor energielabel elektro
Het Europees energielabel voor energiezuinigheid van elektrische toestellen wordt geleidelijk en grondig hervormd. De categorieën A+, A++ en A+++ verdwijnen, want ze bleken verwarrend te zijn voor de consument. Er wordt overgeschakeld op een eenvoudige beoordelingsschaal, van klasse A tot klasse G.
Sinds 1 maart 2021 is de nieuwe beoordelingsschaal van toepassing voor enkele categorieën toestellen. Voor die toestellen past de NAR de schaal aan in de lijst van energievriendelijke elektro die met ecocheques kan betaald worden.
Het gaat om:
koelapparaten voor huishoudelijk gebruik van klassen A, B, C of D;
huishoudelijke vaatwassers van klassen A, B of C;
huishoudelijke wasmachines en huishoudelijke droogkasten van klasse A;
elektronische displays, met inbegrip van tv’s en monitoren van klassen A, B, C of D.
De toestellen die nog de beoordelingsschaal met A met plusjes hebben, kunnen nog steeds met ecocheques afgerekend worden als ze klasse A+, A++ of A+++ hebben.
Uitbreiding eco- en biolabels
De bio- en ecomarkt is volop in beweging. De vraag naar bio en eco stijgt, het aanbod wordt diverser. Zo ontstaan er ook nieuwe labels voor producten, die moeten garanderen dat de producten voldoen aan bepaalde normen. De Raad heeft enkele bio- en ecolabels getoetst en geloofwaardig bevonden en toegevoegd aan zijn ecochequelijst.
Producten met volgende labels kunnen voortaan met ecocheques betaald worden:
Biologische producten met het COSMEBIO-label.
Alle producten met het Ecogarantie-label (cosmetica, hygiëne en verzorging, onderhoudsproducten)
Alle producten van de zee met het MSC-label
Alle textielproducten met het GOTS-label
Huur van producten
De aankoop van diverse tweedehandsproducten kan momenteel al met ecocheques afgerekend worden. Diezelfde producten kunnen voortaan ook gehuurd worden met ecocheques. Want huren is duurzamer dan een aankoop voor beperkt gebruik.
Het gaat om het huren van
alle producten, met uitzondering van apparaten met niet-elektrische motoren;
alle elektro met het Europese ecolabel;
alle kleine elektro.
De voorwerpen moeten vlakbij de woonplaats geleverd worden, bijvoorbeeld in een afhaalpunt of in een winkel.
Filters wel, turf niet
Voor een aantal producten die met ecocheques kunnen betaald worden, zijn filters nodig. Die filters moeten geregeld vervangen worden. Daarom voegt de raad de aankoop van filters toe aan de producten die met ecocheques kunnen betaald worden.
In de categorie duurzaam tuinieren schrapt de raad turf van de ecochequelijst. Want de winning van turf brengt schade toe aan ecosystemen.
Inwerkingtreding: 1 maart 2021

Bron:  Collectieve arbeidsovereenkomst tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 98 van 20 februari 2009 betreffende de ecocheques,Nationale Arbeidsraad, 3 maart 2021.